Geroosterde prei met Spaanse paprikasaus

Prei is een aromatische, pittige groente. Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. En dat ruik je! Er is winter-, herfst- en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur.
Dit heerlijke recept van prei uit de oven met Spaanse paprikasaus haalde ik van internet. Ik heb het de afgelopen tijd al drie keer gemaakt. De paprikasaus geeft de prei een verassende smaak. Zo verrukkelijk en zo eenvoudig te bereiden.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 preien
  • 250 g krieltjes (mini)
  • extra vierge olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 15 g amandelen
  • Mespuntje cayennepeper
  • 0,5 el azijn
  • 1 tl honing

Materialen
Ovenschotel

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220° en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd een stukje van de boven- en onderkant van de prei. Snijd de bovenkant van de prei in de lengte doormidden en was onder de kraan.
  • Snijd de prei in stukken van ± 10 cm.
  • Als het grote preien zijn snijd ze dan doormidden.
  • Leg de preistukken op de helft van de beklede bakplaat.
  • Was de krieltjes en snijd doormidden.
  • Leg de krieltjes op de andere helft van de bakplaat naast de prei.
  • Besprenkel met olijfolie, peper en zout.
  • Zet 40 minuten in de oven.

Zo maak je de paprikasaus

  • Leg de paprika, tomaten en knoflook in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven op 220°.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan.
  • Doe de geroosterde amandelen en cayennepeper samen met paprika en tomaat in een hoge mengbeker of blender.
  • Knijp de knoflook uit en pureer met azijn, honing en 4 el olijfolie tot een mooie saus.
  • Breng op smaak met peper en zout. Voeg nog wat water toe als de saus te dik is.
  • Verdeel prei en krieltjes over de borden of op een schaal.
  • Schep er paprikasaus overheen.

Lekker met hardgekookte eitjes. Ook een stukje gebakken witvis smaakt hier heerlijk bij.
Eet smakelijk!