Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbroodsaus

Vegetarisch eten is trendy. Voor diegene zet je ook graag iets lekkers op tafel, maar stiekem wil je daar niet een uur extra voor in de keuken staan. Eerlijk is eerlijk, deze smaakvol gepofte knolselderij uit de oven met eekhoorntjesbrood saus is dan precies wat je zoekt! Makkelijk te maken én een plaatje op tafel. Kun je geen kleine knolselderijen vinden maak er dan één, die je op tafel verdeeld.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 kleine knolselderijen – zo’n 200/250 gr per stuk
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje kaneel
  • 2 el crème fraîche – vervang dit bijvoorbeeld door vegan kwark (of laat het weg) en je hebt een volledig vegan hoofdgerecht.
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2 takjes verse tijm – de blaadjes
  • 2 el gerookte amandelen
  • scheutje Spaanse extra vierge olijfolie
  • verse fijn gehakte peterselie

Voor de eekhoorntjesbroodsaus

  • 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 doosje paddenstoelenmix
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el dadelstroop of agavestroop
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl cacao

Garnering

  • handje rucola

Aluminiumfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vul een kom met 300 ml warm water en week het eekhoorntjesbrood hierin.
  • Spoel de kleine knolselderijen schoon onder de kraan.
  • Snijd de robuuste bovenkant eraf met een scherp mes en wrijf ze in met olijfolie.
  • Plet twee knoflookteentjes en leg ze met schil en al op de knolselderijen.
  • Verpak de knollen goed in aluminiumfolie.
  • Pof ze één tot anderhalf uur in het midden van de oven. Dit ligt een beetje aan de grootte van de knollen.
  • Controleer ze door één pakketje na een uur open te maken en er met een vork in te prikken. Prik je gemakkelijk in de knol? Dan zijn ze klaar!
  • Ga een half uur voor de eindtijd van de oven aan de slag met de paddenstoelen en de saus.
  • Pers een knoflookteentje en fruit deze kort aan in een klein scheutje olie.
  • Schenk het weekwater van het eekhoorntjesbrood erbij en voeg een eetlepel dadelstroop toe.
  • Laat de saus zo’n 20 minuten inkoken (zonder deksel op de pan).
  • Snijd de paddenstoelen klein en snipper de ui.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen, ui, tijm en het eekhoorntjesbrood in een kwartiertje gaar.
  • Breng het geheel op smaak met een snuf kaneel, zwarte peper, cacao en balsamico azijn.
  • Voeg eventueel naar smaak zout toe.
  • Schep op het laatste moment de peterselie erdoor.
  • Meng in een klein kommetje een eetlepel van de saus met een theelepel maïzena.
  • Meng het maïzena mengsel door de saus en kook twee tot drie minuten in, of tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Pak er twee borden bij.
  • Smeer op elk bord een streep crème fraîche (sla deze stap oven voor een geheel vegan gerecht) en drizzle hier wat extra vierge olijfolie naast.
  • Haal de knolselderijen uit de oven en leg deze op de crème fraîche.
  • Sluit af met de paddenstoelen, amandelen en eventueel nog wat verse peterselie.
  • Garneer het geheel met rucola
  • Schenk er (aan tafel) als laatst de saus van eekhoorntjesbrood over.

Eet smakelijk!