Gekaramelliseerde ui

Gekaramelliseerde ui, waarom zou je dat maken? Nou, dat zal ik je vertellen. Omdat het fantastisch is, punt.
Gekarameliseerde ui is onwijs rijk van smaak, heel zacht en heerlijk zoet. Je kunt het bij heel veel gerechten serveren. Uien bevatten van nature suikers, die bij het (lang) bakken om worden gezet in karamel. Net zoals suiker, worden de uien daardoor diepbruin van kleur en zoet van smaak. De scherpe uiensmaak verdwijnt uiteindelijk helemaal!
Het is helemaal niet moeilijk om gekarameliseerde ui te maken, maar je hebt er wel even wat tijd voor nodig. Hoe langer je de uien bakt, hoe bruiner ze worden en ook hoe zoeter ze worden. Zelf ga ik graag ‘tot het randje’ en bak ze flink bruin. Pas wel op dat je niet te hard bakt, want je wilt de ui karamelliseren en niet bakken. Het verschil zit ‘m in de temperatuur en de tijd. Bakken doe je op hoger vuur en snel, karamelliseren doe je op laag vuur en langzaam.

Ingrediënten

  • 4 uien (middelgroot)
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 0.5 eetlepel olijfolie

Materialen
Mandoline

Bereidingswijze

  • Snij de ui in dunne ringen. Gebruik hiervoor eventueel een mandoline.
  • Verhit de roomboter en olijfolie in een pan.
  • Voeg de uienringen toe, bak even mee en zet het vuur laag.
  • Laat het vervolgens heel rustig karamelliseren terwijl je het af en toe omschept.
  • Blijf erbij in de buurt, het duurt even (ca. 45-60 minuten) maar als het te hard gaat kan het verbranden. Blijf er dus echt even bij.

Je kunt de uien bij verschillende gerechten serveren. In een afgesloten bakje in de koelkast blijven ze enkele dagen goed.
Geniet ervan!

Eet smakelijk!