Gegratineerde spinazie
Een heerlijk vegetarische ovenschotel. Oorspronkelijk maakte ik deze schotel met gebakken kerrierijst. Toen een recept voor gort tegen kwam ben ik deze gaan maken. Gort heeft een verrassende beetje nootachtige smaak. Je kunt het een beetje vergelijken met risotto, alleen is gort minder “papperig”. Voor de bereiding van de gort heb ik een apart recept gemaakt.
INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN
Voor de spinazie
- 500 gr verse spinazie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 eieren
- olijfolie
- Zeezout uit de molen
- 50 gram Parmezaanse kaas
Voor de kaassaus
- 30 gram (room)boter
- 30 gram bloem
- 300 milliliter volle melk
- 100 gr geraspte kaas
- snuf nootmuskaat
- peper en zout
ovenschaal zonder deksel
BEREIDINGSWIJZE KAASSAUS
- Doe de boter in een pannetje en smelt deze.
- Roer de bloem er door en tot deze gaar begint te worden en het structuur krijgt van zand.
- Giet dan beetje bij beetje de melk er bij en blijf roeren met een garde.
- Zorg dat de saus blijft koken.
- Is de saus te dik, voeg dan een beetje melk toe.
- Breng de bechamelsaus op smaak met een snufje peper en zout.
- Voeg de kaas toe.
BEREIDINGSWIJZE SPINAZIEGRATIN
- Kook de eieren hard.
- Hak de knoflook en de uien fijn.
- Hak de spinazie grof.
- Verhit de olie in een wok en fruit de uien en de knoflook.
- Voeg beetje bij beetje de spinazie totdat alle spinazie geslonken is.
- Doe de spinazie in een ovenschaal (zonder deksel)
- Verdeel de eieren in plakjes over de spinazie.
- Strooi grof zeezout over de eieren en de spinazie
- Giet de saus over de spinazie.
- Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over het geheel.
- Gratineer de schotel ±½ uur in de oven op 160°
Eet smakelijk