Cottage cheesecake van Alison Roman

Toegegeven, tot een paar weken geleden had ik nog nooit gehoord van Alison maar deze amerikaanse heeft een paar NY Times bestsellers op haar naam staan en op de socials schijnt ze ook heel succesvol te zijn.

Recent is er een boek van haar in het nederlands vertaald en dus kwam ze ook langs in podcasts waar ik naar luister.

Tijd om maar eens iets uit te proberen, deze cheesecake is eigenlijk geen cheesecake want hij heeft geen bodem van crackers of koekjes. Hij doet eerder denken aan onze ananas-cake maar dan toch weer anders.

  • 115 gram boter
  • 180 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 4 gram grof zeezout (aanwezig)
  • 3 grote eieren
  • 480 gram cottage cheese of ricotta
  • 165 gram suiker, plus 3 eetlepels kristalsuiker
  • 160 gram honing (of 100 gram lichtbruine basterdsuiker)
  • 700 à 900 gram fruit; denk aan: abrikozen, pruimen, rabarber, bananen of perziken, in partjes van ca. 12 millimeter dik

De cottage-cheese staat verstopt in het zuivelvak, bij de AH ziet het er zo uit:

Door het hoge suikergehalte kan je de cake 4 dagen van tevoren bakken en strak in huishoudfolie gewikkeld bewaren bij kamertemperatuur.

  • Smelt of bruin de boter in een steelpannetje boven halfhoog vuur. Roer in een kom bloem, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.
  • Doe de eieren in een middelgrote kom met de cottage cheese, 165 g (¾ cup) kristalsuiker en de honing. Klop alles door elkaar met een garde. Als je cottage cheese gebruikt, zie je – cool! – kleine korreltjes drijven (bij ricotta gebeurt dat niet).
  • Klop de natte ingrediënten met een garde door het bloemmengsel. Vlak voor alles goed gemengd is, voeg je de gesmolten (of gebruinde) boter toe. Klop alles met een garde tot een homogene massa. Het beslag ziet er een beetje klonterig uit (vanwege de cottage cheese) en misschien een beetje dun. Het is immers een cheesecake.
  • Spatel ongeveer driekwart van het fruit door het beslag (kan ook met een houten lepel). Schenk het beslag in de ingevette bakvorm. Verdeel de rest van het fruit en de resterende 2 eetlepels suiker erover.
  • Bak de cake 45 à 55 minuten tot de bovenkant diep (HEEL diep) gebruind is, mooi glanst en in het midden niet meer beweegt. Langs de randen moet de cake goed gerezen zijn en als je hem indrukt, moet hij licht terugveren.
  • Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt.

Website Alison https://www.alisoneroman.com/

Zoet genoeg, Alison Roman | 9789000387373 | Boeken | bol.com
Zoet genoeg (Hardcover). ’Alison Roman is de Amerikaanse versie van onze Yvette van Boven, mét knalrode lippen! Fijne ongecompliceerde recepten, geen...