Congee met bleekselderij en shiitake
Bleekselderij is een groente die veel gebruikt wordt voor soepen en sauzen. Ik had dan ook nog een bijna hele struik in de koelkast liggen. Daarom ging ik op zoek naar een lekker recept en vond dit in het boek ‘Bij Meera aan tafel’ van Meera Sodha.
Het is een verrassend gerecht, een soort risotto, dat een beetje Japans aandoet. Meera zelf noemt het een ‘alles komt goed’ gerecht. Het is een fijn gerecht voor lange dagen, zware dagen en dagen die niet volgens plan verlopen.
Ingrediënten voor 2 personen
- ½ struik bleekselderij
- 1 eetlepel rijstazijn
- 3 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
- 15 gr gedroogde shiitakes
- 1½ eetlepel (koolzaad)olie
- ½ ui in kleine blokjes
- 1 bosuitje in dunne ringetjes, groen en wit gescheiden
- 1 teentje knoflook
- ½ theelepel zout
- 1 cm verse gemberwortel, geraspt
- 75 gram jasmijnrijst
- 1 eetlepel witte miso (Japanse pasta)
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- ¼ eetlepel donkere sojasaus
En voor de garnering
- Kant-en-klare gebakken uitjes
Bereiding
Maak eerst de ingelegde bleekselderij
-
Snijd de onderkant van de struik bleekselderij en snijd een derde van de stengels fijn.
-
Leg ze in de een kom met de rijstazijn en 1 eetlepel mirin, roer door en zet opzij.
-
Snijd de rest van de bleekselderij in blokjes van ½ cm en zet opzij.
-
Week de shiitakes in 375 ml gekookt water. Wanneer ze voldoende zijn afgekoeld en knijp je ze uit en leg je ze op een bord opzij. Bewaar het weekvocht.
Maak dan de congee
- Schenk 1 eetlepel olie in een pan met deksel en verhit op halfhoog vuur.
- Voeg de ui en het wit van de bosuitjes, de knoflook en het zout toe.
- Bak alles 4 minuten al roerend zodat het niet bruin wordt.
- Voeg de blokjes bleekselderij en de gember toe en bak nog 5 minuten al roerend.
- Voeg toe: rijst, 1 eetlepel miso, 1 eetlepel mirin, 300 ml water, weekvocht van de shiitakes.
- Breng aan de kook en laat het met het deksel schuin op de pan 30 minuten zachtjes koken.
Terwijl de congee staat te pruttelen maak je de gesmoorde shiitakes.
- Snijd de uitgelekte, geweekte shiitakes in plakjes.
- Doe de lichte en de donkere sojasaus en de resterende mirin in een steelpan.
- Breng alles langzaam aan de kook en smoor de shiitakes 10 minuten tot er geen vloeistof meer in de pan is en de paddenstoelen mooi glanzen.
- Schep de congee in twee kommen (voor ieder één), verdeel de gesmoorde shiitakes erover.
- Schep de ingelegd bleekselderij en het opzij gehouden groen van de bosuitjes erover en wat gebakken uitjes.
Eet smakelijk!