Clafoutis


Voor 4 tot 6 personen.

Een clafoutis is een nagerecht met droge of verse steenvruchten, vaak kersen maar pruim kan ook prima. Het beslag is een soort van pannenkoek beslag en rijst behoorlijk in de oven. Een slechte clafoutis smaakt naar ei en dan is het net alsof je een omelet met fruit eet, dat is niet lekker. In dit recept kloppen de verhoudingen en geeft een mooie clafoutis.

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Ingredienten

  • 3 el koude boter
  • 70 g bloem, gezeefd
  • 100 g fijne kristalsuiker, plus 2 el extra om te bestrooien
  • een snufje zout
  • 3 eieren
  • 280 ml volle melk, plus 2 el
  • 400 g fruit (pruimen of abrikozen moeten worden ontpit, maar kersen en gedroogde pruimen niet; waarschuw alleen wel je gasten!)
  • poedersuiker, naar smaak
  • 1 el kirsch (als je kersen gebruikt) of brandewijn (voor andere steenvruchten), optioneel

Bereiding

1. Smelt 1 eetlepel boter en laat afkoelen. Klop de gezeefde bloem met de fijne kristalsuiker, het zout, de eieren, de gesmolten boter en de melk tot een glad beslag. Zet apart en bereid het fruit voor.

2. Ontpit het fruit indien nodig. Als je het fruit te zuur vindt, laat dan 15 minuten in poedersuiker weken. Je kunt nu ook een scheutje kirsch of brandewijn toevoegen als je wilt.

3. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

4. Vet een keramische ovenschaal in met boter. Leg het fruit in de ovenschaal en schenk het beslag erover.

5. Leg flinterdunne plakjes koude boter op het beslag en bestrooi met de extra kristalsuiker. Dit hoeft niet persé maar geeft wel een mooier resultaat.

6. Bak 35 tot 40 minuten in de oven, tot de clafoutis is gerezen, het fruit jamachtig is geworden en de bovenkant mooi goudbruin is.

7. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en serveer warm, je kan het bestrooien met poedersuiker of serveren naast een bolletje ijs.

gevonden op https://www.foodandfriends.nl/recepten/clafoutis/