Citroentaart van Barracuda

Lang geleden zat er aan de Haarlemmerstraat 70 de firma Meeuwig, specialist in olie en azijn. Het adres voor mooie olijfolie en bijzondere azijnen en ook mosterd. Inmiddels is de winkel in de Haarlemmerstraat verdwenen en is Firma Meeuwig overgenomen en ging verder als voornamelijk groothandel en horecaleverancier hoewel er een winkeltje voor particulieren open is op zaterdag tussen 11 en 16.

De oprichter Manfred Meeuwig begon zijn winkel na een carriere als kok, en in die hoedanigheid maakt hij een podcast waarin hij praat met collega's in het vak https://manfredmeeuwig.podbean.com/

Twee zonen van Manfred hebben sinds een tijdje in Amsterdam Noord samen met drie andere partners het restaurant Barracuda. Bij die naam denk ik eerder aan de klassieker uit 1977 van Heart en niet direct aan een visrestaurant.

Maar dat is Barracuda, een grote loods met een menukaart gevuld met vis en passende bijgerechten. Er verscheen een recensie in december 2023 in het Parool, Mara Grimm gaf ze een 9. De zaterdag daarop draaiden ze 330 gasten op een avond weg.

Zowel pa als ma Meeuwig werken mee in het bedrijf, op woensdag helpt Manfred met de mise-en-place en moeders is Chef Desserts. En daar komen we dan eindelijk bij het recept van vandaag, de citroentaart van Barracuda. Een klassieker die niet meer van de kaart af kan.

Afgelopen week verscheen de video op Youtube, we schrijven mee:

Ingrediënten

  • 450 gram boter
  • 450 gram suiker
  • 450 gram amandelmeel
  • 225 gram polenta
  • 6 eieren
  • rasp van 6 onbespoten biologische citroen
  • sap van 1 citroen
  • 2.25 gram bakpoeder (1.5 theelepel)
  • snuf zout (kwart theelepel)
  • vanille essance (aanwezig)

Bereiding

  • warme boter en suiker luchtig opdraaien
  • amandelmeel in gedeeltes toevoegen
  • geklutste eieren in gedeeltes toevoegen zodat het goed wordt opgeneomen
  • resterende droge stoffen mengen
  • citroenrasp toevoegen, meng met spatel
  • polenta met zout en bakpoeder toevoegen, met met spatel
  • rand van bakvorm invetten en door suiker halen
  • bakpapier op bodem
  • vorm vullen met het mengsel
  • bakken in circa 50 a 55 minuten op 160 graden. Eventueel op 2/3 baktijd omschakelen naar alleen convectie (hete lucht uitzetten) om uitdrogen te voorkomen.
  • Snij in punten en bestrooi deze met poedersuiker
  • Lekker met een dot creme freche.

Hieronder de video zoals die gisteren op Youtube verscheen.

En natuurlijk de echte Barracuda met onvergetelijke riff en knisperende zang van Ann Wilson.