Butter Chicken met naan
Bij dit gerecht marineren we de kip in een kruidenmengsel op basis van yoghurt; dat moet minimaal een uurtje staan maar dat mag ook een nacht, dit kan je dus eventueel zondag voorbereiden.
Als je de naam wilt maken maak dan als eerste even het deeg zodat het de tijd heeft om te rijzen. De saus moet ook een uurtje staan maar het maken van het deeg zou iets van maximaal 10 minuten moeten kosten, de saus maken kost aanmerkelijk meer tijd en ondertussen kan het deeg mooi rijzen.
Dat rijzen doen we in de oven op 30 graden met een hoge vochtigheid, afdekken met folie is daarom in de fortkeuken niet nodig.
Marinade
Ingrediënten voor de marinade:
- 700 gram kippendijen
- 125 gram yogurt
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember geraspt
- 2 tl garam masala
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 tl chili poeder
- 1 tl zout
Bereiding
- Kip in blokjes snijden.
- Doe de kip in een bak met de yogurt, knoflook, gember, alle kruiden en zout, meng het goed door.
- Laat minimaal 1 uur marineren, mag ook een nacht (in de koelkast).
Na het marineren (doen we in de Fortkeuken)
- Pan op het vuur met wat olie.
- Bak je kip totdat het een kleurtje heeft, het hoeft niet gaar!
- Haal al je kip uit de pan in een bak en zet in de koelkast.
Butter Chicken saus
In deze saus garen we de kip;
Ingrediënten:
- 2 el roomboter
- 2 el olie
- 2 uien
- 2 rode pepers
- 4 tenen knoflook
- 3 cm gember
- 1 1/2 tl komijnpoeder
- 1 1/2 tl chili poeder
- 1 1/2 tl garam masala
- 1 tl korianderpoeder
- 2 tl kurkuma
- 400 gram gezeefde tomaat (passata, pakje of blik)
- 1 1/2 tl zout
- 300 ml slagroom
- 2 tl suiker
- 1 tl fenegriek
- 100 gram ongezouten roomboter
- verse koriander of peterselie (eigen voorkeur)
- 300 ml water
Bereiding:
- doe je boter en olie in dezelfde pan waar je de kip in hebt gebakken.
- doe je fijn gehakte uien in de pan en zet ze aan.
- voeg nu je knoflook, gember en pepers erbij en bak 1 minuut mee.
- voeg je komijn, chili poeder, masala, kurkuma en koriander erbij.
- beetje bakken dan ‘openen’ de kruiden (myoteren)
- voeg tomaten, 300ml water en zout erbij en laat 20 min sudderen.
- doe nu alles in een blender en maal alles tot een zijde zachte saus.
- doe terug in de pan en laat 45 tot 60 min zachtjes pruttelen en inkoken.
- gooi je kip in de pan en laat 10 min pruttelen.
- gooi je room, suiker en fenegriek nu bij je mengsel.
- doe de boter in kleine stukjes erbij.
- controleer dikte, klaar!
Deze saus kan je prima bij rijst eten, maar een zelfgebakken naan maakt het nog bijzonderder:
Naan
Naan is een platbrood uit India, vergelijk het met het pitabroodje of flatbread.
Je kan ze vinden als droge plakken in een vacuumverpakking in de supermarkt, vers gemaakt zijn ze veeeel lekkerder.
Ingrediënten
- 250 gram bloem (6 el bloem extra)
- 3 tl suiker
- 1 1/2 tl instant gist
- 1 tl zout - 3 el yogurt
- 2 el olijf olie
- 160 ml warm water (38°C)
- 2 el boter om naan in te smeren
Bereiding:
- Doe je bloem, suiker, gist en zout in een bak en mix.
- In een aparte bak meng je de yogurt, olijf olie en 180 ml warm water.
- Meng je natte ingrediënten bij de droge en mix met een vork.
- Gooi alles op je werkbank met een beetje bloem en kneden maar.
- Te nat? Gooi er nog wat extra bloem bij.
- Totdat je een deeg hebt die wel nat aanvoelt maar niet plakt.
- Als je een deeg hebt gevormd stop je.
- Doe deeg in ingevette bak en dek af met folie.
- Leg de bak op een warme plek en wacht 1 uur totdat het deeg gerezen is.
- Beetje bloem op je werkbank.
- Verdeel je deeg in 6 stukken en vorm broodjes met een deegroller.
- Ovaal en 3 mm dik!
- Bak de naan goudbruin in een koekenpan met een beetje olie.
- Elke kant ongeveer een minuut of 3
- Klaar? Smeer ze even in met een beetje boter.