Bloemkooltaart met kerriecustard

Degene die vindt dat bloemkool een saaie groente is, die je alleen met wat nootmuskaat of een kaassausje hoort te eten, heeft het flink mis. Bloemkool leent zich door haar structuur heel goed voor veel bereidingen. Je kunt het roosteren, frituren, koken, stampen, blancheren of inmaken.
Bij elke kooktechniek is er wel een nieuwe manier om de smaak van bloemkool te beleven. Yvette van Boven maakt er deze krankzinnig lekkere bloemkooltaart van.

Ingrediënten

  • olijfolie om mee in te vetten, plus wat extra
  • 7 plakjes bladerdeeg (roomboterdiepvries à 45 gram), ontdooid
  • bloem om het deeg uit te rollen
  • 1 grote (!) bloemkool
  • 3 eieren
  • 200 gram slagroom
  • 1 eetl. kerriepoeder
  • 175 gram oude kaas, geraspt
  • zout en versgemalen zwarte peper

Materialen
Ronde springvorm van 20 cm met losse bodem, bakpapier, blind-bakvulling

Bereiding

  • Vet een springvorm van 20 cm in.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een lap die mooi in de ingevette vorm past. Snij de randen netjes bij.
  • Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om goed koud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model.
  • Stoom intussen de bloemkool 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de onderkant met de onderste roosjes af en doe die in de blender.
  • Zet het bovenste deel (dat nog netjes aan elkaar zit) op een bakplaat en vet in met olijfolie.
  • Schuif de bakplaat met het bovenste deel van de bloemkool naast of onder de bladerdeegvorm in de oven en bak het 20-25 minuten samen met de taartbodem.
  • Verwijder na 20 minuten de blindbakvulling en bak de bodem nog zeker 10 minuten zodat de bodem ook gaart en licht bruint.
  • Haal de vorm uit de oven en zet hem op een bakplaat.
  • Draai in de blender intussen de bloemkoolroosjes glad met de eieren, room, kerriepoeder en kaas tot een mooie crème. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Giet deze crème in de voorgebakken vorm.
  • Leg de voorgebakken bloemkool er netjes op en schuif het geheel in de oven.
  • Bak nog 40 minuten of tot de crème licht bruint en steviger aanvoelt.
  • Laat iets afkoelen voor het aansnijden.

Bewaar de taart in de koelkast en warm hem op in de oven op 120 graden.
Doe dat altijd in de oven, want bladerdeeg wordt taai en slap wanneer je het opwarmt in de magnetron. Eet het dan liever koud.