Angel food cake
Een mooie manier om eiwitten op te ruimen :)
Traditi0neel wordt de cake gebakken in deze vorm:
Als je die niet hebt is dat niet erg, mocht je een tulbandvorm hebben dan kan je die gebruiken maar ik neem aan dat een gewone langwerpige cakevorm ook prima werkt, hij ziet er dan alleen minder traditioneel uit.
We volgen het recept van Rutget Bakt https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/angel-food-cake/ maar gebruiken dan 8 ipv 12 eiwitten, hier het omgerekende recept:
Ingrediënten
- 100 gr bloem
- 120 gr poedersuiker
- 8 eiwitten
- 1 tl cream of tartar (aanwezig)
- snufje zout
- 120 gr fijne suiker
- 1 tl vanille-extract (aanwezig)
Voor de slagroom/aardbei afwerking:
- 250 gram slagroom
- 30 gram (poeder)suiker
- 300-400 gr aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C. Gebruik voor de cake bij voorkeur een angelfood cakevorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter, met een losse bodem. Het voordeel van een deze vorm is dat je de cake omgekeerd kunt laten afkoelen. Vet de vorm vooral niet in, maar snijd de cake na het afkoelen voorzichtig los. Door het op de kop afkoelen blijft de cake mooi luchtig.
Beslag maken
- Doe de bloem en de poedersuiker in een kom en meng deze door elkaar.
- Doe de eiwitten met de cream of tartar en het zout in een andere (brandschone) kom en klop het eiwit met een (hand)mixer met garde(s) op.
- Voeg zodra de eiwitten luchtig beginnen te worden geleidelijk aan de fijne suiker toe.
- Klop de eiwitten helemaal stijf, tot alle suiker opgelost is. Klop als laatste het vanille-extract erdoor.
- Zeef het bloem-poedersuikermengsel in delen boven de opgeklopte eiwitten en spatel dit voorzichtig door het beslag.
- Probeer de luchtigheid zo veel mogelijk te behouden.
- Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Cake bakken & garneren
- Bak de angelfood cake in 40-45 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar.
- Zet de vorm met daarin de cake direct uit de oven ondersteboven neer en laat de cake minimaal 1 uur op z’n kop afkoelen. Snijd de cake vervolgens met een scherp mes los van de zijkanten en verwijder de zijkant van de vorm. Snijd dan de bovenkant van de cake los van de vorm en haal ook deze eraf.
Garneer de angelfoodcake voor het serveren met opgeklopte slagroom en aardbeien.