Ajam smoor van kippendijen

Ajam Smoor (of Ayam Smoor) is een Indonesisch gerecht met kip gestoofd in een saus van Ketjap Manis en Ketjap Asin. Heel erg makkelijk om te maken. Je moet alleen wel wat geduld hebben. Als je de kip namelijk hebt gekruid en gebakken, moet ie nog even smoren in de ketjap. Kost je geen moeite, maar wel wat tijd. Je fornuis doet dus het meeste werk. Het enige dat jij nog hoeft te doen is regelmatig kijken of je ajam smoor niet te droog wordt, juist die zoete pikante saus waar je de kip in smoort is zo lekker. Waar je kip heerlijk zacht in wordt totdat ie (bijna) uit elkaar valt. Serveer er een lekker groentegerecht bij zoals bijvoorbeeld Ketjapboontjes of Sajoer boontjes, aangevuld met simpele gekookte (pandan)rijst.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram kippendijen
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • zout en peper
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 1.5 teentjes knoflook
  • 0.5 el laos
  • 0.5 tl sambal manis
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 75 ml water

Materiaal
Kleine braad- of stoofpan

Bereidingswijze

  • Snijd de kippendijen in stukken en wrijf de kip vervolgens in met de bruine suiker, peper en zout.
  • Laat dit minimaal een kwartier intrekken.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Bak hierin de kip totdat deze donkerbruin en knapperig is. Let op dat de suiker niet verbrandt, dan krijg je een bittere smaak aan de kip.
  • Maak de uien en de knoflook schoon, snipper deze en bak een paar minuten met de kip mee.
  • Voeg vervolgens de sambal en de laos toe en bak dit ook een paar minuten mee.
  • Voeg het water en de ketjap manis en asin toe en stoof de kip met gesloten deksel 45 minuten tot een uurtje of totdat de kip zo gaar is dat het uit elkaar valt.
  • Stoof nog een kwartiertje zonder deksel.
  • Als de saus te droog wordt, kun je water toevoegen om de saus smeuïg te houden

Serveer de Ajam Smoor met gekookte (pandan)rijst en Sajoer-boontjes.

Eet smakelijk