60 gram parmezaanse kaas geraspt (en 50 gram extra voor topping)
1 ei
3 eetlepels ijswater (optioneel)
Bereiding
Meng de bloem met het zout in een kom.
Meng de boter erdoorheen en wrijf dit met je vingers tot een korrelig geheel.
Voeg de Parmezaanse kaas, het ei en het water eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken.
Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe.
Kneed vooral niet te lang!
Verpak het deeg plat in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Ingrediënten voor de vulling:
1 kilo vastkokende aardappelen, geschild
1 prei (in dunne ringen)
200 gram ham in stukjes
3 eieren
125 gram creme fraiche
nootmuskaat / peper / zout
Bereiding
Kook de aardappels in ongeveer 15 tot 20 minuten beetgaar.
Laat ze uitstomen en afkoelen en snijd ze in plakjes van een kleine ½ centime-ter dik.
Bak intussen de prei enkele minuten in een scheutje olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vorm van ongeveer 28 centimeter mee te bekleden.
Vet de quiche-vorm in met boter en bekleed hem met het deeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overhangende deeg nog niet af.
Verkreukel wat bakpapier, bedek hiermee de bodem en bedek het bakpapier met blindbak bonen.
Bak 15 minuten in oven op 180 graden en verwijder daarna de blindbakvulling, laat hem iets afkoelen en vul dan de vorm.
Bouw de quiche als volgt op: een laagje aardappelschijfjes, een beetje prei en wat stukjes ham. Ga zo door tot de vorm gevuld is en eindig met een laagje aardappel.
Meng de eieren met de crème fraîche en breng dit op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper.
Giet het over de vulling en bestrooi met de extra geraspte Parmezaanse kaas.
Bak de quiche in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar en serveer hem (lauw)warm.