Aardappelgratin


Een heel klassiek aardappelgerecht dat je vast een keer wilt maken de komende feestdagen. Heb het niet nagekeken maar ongetwijfeld heeft Julia Childs ook een recept. Dit onderstaande recept zal er ongetwijfeld op lijken.

De basis is dat je aardappels rustig gaart in een smaakvol mengesel van tijm, knoflook en room, de bovenkant wordt knapperig en de binnenkant heerlijk zacht.

Neem als het even kan een rechthoekige schaal mee want daar kan je mooie vierkantjes uit snijden.

Ingrediënten

voor 4 personen, halveer voor 2 maar eigenlijk wil je dat niet :

  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 300 ml volle melk
  • 300 ml slagroom zonder suiker
  • nootmuskaat
  • 1.5 kilo half-kruimige aardappelen
  • 100 gram Gruyère kaas

Let op: ik neem nootmuskaat-noten mee om vers te raspen, dat is vele malen lekkerder dan gemalen uit een potje.

  • plet en hak de knoflook
  • rits de tijmblaadjes van de takjes
  • melk, slagroom, knof en tijm in een pan en rustig aan de kook brengen
  • snij alle aardappelen in dunne plakjes van gelijke dikte (met de mandoline)
  • vet de ovenschaal in met boter
  • leg de plakjes in de schaal, dakpan-gewijs
  • rasp nootmuskaat en zout (en eventueel peper) tussen de laagjes
  • overgiet met rustig het roommengsel, zorg dat het zich goed verdeelt
  • rasp de kaas erover
  • 90 minuten in de oven op 150-160 graden